Focaccia uit de airfryer

Airfryer Focaccia met Champignons, Paprika & Pesto

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Porties: 2 grote stukken 

Ingrediënten

  • 200 ml lauwwarm water
  • 7 g gedroogde gist
  • 250 g witte bloem
  • 15 g suiker (optioneel, voor een iets zoeter deeg en extra karamellisatie)
  • 9 g zout
  • 5 el olijfolie, verdeeld (1 el voor de vorm, 4 el voor de topping)
  • 25 g champignons, in dunne plakjes
  • 25 g paprika, in dunne reepjes
  • 2 el pesto

Bereiding

  1. Doe het lauwwarme water en de gist in een grote kom. Roer en laat 2–5 minuten staan tot het licht schuimt.
  2. Voeg de bloem, suiker (indien gebruikt) en zout toe. Meng tot er een grof deeg ontstaat en kneed vervolgens ongeveer 10 minuten (of gebruik een keukenmachine met deeghaak 6–8 minuten) tot het deeg glad en elastisch is. Het deeg blijft zacht en een beetje plakkerig.
  3. Vet een bakvorm of airfryer-veilige schaal in met 1 el olijfolie. Leg het deeg erin, dek af en laat rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is (ongeveer 1–2 uur). Tip: veel airfryers hebben een warmhoudstand — laat rijzen op ongeveer 43 °C gedurende ~45 minuten.
  4. Wanneer het deeg verdubbeld is, verdeel de plakjes champignons en paprika erover. Sprenkel de overige 4 el olijfolie erover en voeg een flinke snuf zout toe. Maak met ingevette vingertoppen diepe kuiltjes in het deeg zodat de toppings goed blijven zitten.
  5. Dek opnieuw af en laat rijzen tot het deeg luchtig en opgezwollen is (ongeveer verdubbeld ten opzichte van het oorspronkelijke deeg).
  6. Bak in de airfryer op 170 °C gedurende 15 minuten.
  7. Besmeer de bovenkant met pesto en bak nog eens 5 minuten op 170 °C. Haal uit de airfryer en laat afkoelen op een rooster voordat je in stukken snijdt.

Notities

  • Voor een extra krokante bodem: verwarm het lege mandje/lade 3–5 minuten voor het bakken voor, of plaats de schaal op een voorverwarmde bakplaat.
  • Varieer met toppings naar smaak (olijven, cherrytomaten, kruiden). Houd de totale hoeveelheid toppings licht, zodat het deeg goed kan rijzen.
Naar hoofdpaginaVolgende artikel